Tuinreportage Verugadin - Het groene schrijfatelier Publicaties


Tuinreportage

Elk seizoen een nieuwe uitnodiging tot een tuinreis

 

De rijke tuinen van de Périgord Noir
Waar de Dordogne haar majestueuze meanders ontplooit

Dordogne heeft van alle Franse departementen het grootste aantal historische monumenten. En dat geldt ook voor de tuinen: niet minder dan acht domeinen kregen de titel 'Jardin remarquable' toegekend door het Franse Ministerie van Cultuur. Dat gebeurde in 2004 in het kader van de jaarlijkse ‘Rendez-vous au Jardin’. Het gaat om de tuinen van Eyrignac, de kastelen van Losse en Hautefort, de tuin van Marqueyssac, de Jardins de l’Imaginaire in Terrasson, de Jardins de Sardy et de La Bourlie.

Toen we de streek doorkruisten, viel ons de uitzonderlijke symbiose op tussen landschap en woongebied, zowel landelijk als heerlijk. De typische tuin uit de Périgord lijkt zich net als zijn architect bijzonder goed te kunnen aanpassen aan de omgeving die hij dan ook eerder temt dan hem in te palmen. De tuinen van Marqueyssac en van Hautefort zijn daar meesterlijke voorbeelden van.
Een andere bijzonderheid is het verbazend grote aantal tuinen en de variatie in genres. Aanvankelijk was dat een gevolg van een wedijver van mentoren, maar ook - en dat verrast - van een 'rivaliteit tussen kastelen' die zou ontstaan zijn uit historische disputen tussen Franse en Engelse eigenaars. En te midden van dat alles vloeit de Dordogne…

Vervolg (PDF document: bekom Acrobat Reader hier )

Christine de Groote (augustus 2005)
Vertaling: Charlotte Bauwens

Toelichting Adaptatie. Vertaling. Correctie. Rewriting.	Contacteer ons.

Vertugadin
het groene schrijfatelier
liens